- Home
- Kennisbank
- Legionella Testen in Autowasstraten
- Legionella Testen in de Zeevaart
- Legionella Testen in Douchesystemen
- Legionella Testen in Rioolwaterzuiveringinstallaties
- Legionella Testen in Sportfaciliteiten
- Legionella Testen voor Facility Management
- Legionella Testen voor Koeltorens
- Legionella Testen voor Hotels & Hospitality
- Legionella Testen voor Spa’s & Zwembaden
- Legionella Testen voor Ziekenhuizen
- Smart App
- try out
- Legionella Test
Meer weten over testen in spa's en zwembaden?
Spa's en Zwembaden Testen op Legionella
Spa- en zwembadsystemen, waaronder whirlpools en bubbelbaden, staan bekend als bronnen van infecties zoals Legionellaziekte, veroorzaakt door Legionella pneumophila. Bubbelbaden en spa’s zijn populair in sportscholen, hotels en steeds vaker in de achtertuinen van mensen. De verkoop van bubbelbaden in Nederland groeit met meer dan 20% per jaar, en deze populariteit resulteert in veel recreatie- en vakantiewoningen die ook spa’s installeren.
Desondanks kan het favoriete tuinaccessoire van Nederland ernstige gezondheidsrisico’s opleveren als ze niet goed worden onderhouden. Uitbraken van Legionellaziekte zijn gekoppeld aan spa’s in recreatiecentra, hotels, vakantiewoningen en cruiseschepen, onder andere. Een recent onderzoek naar gevallen en uitbraken van Legionellaziekte in zwembaden en spa’s heeft aangetoond dat van alle gemelde gevallen van infectie 43% werd gediagnosticeerd met Legionellaziekte, met een sterftecijfer van 6,3%.
Factoren die het verhoogde risico van Legionella in spa’s & zwembaden beïnvloeden
- Temperatuur – Legionellabacteriën hebben een temperatuur van 20 graden Celsius tot 60 graden Celsius nodig om te gedijen en zich te vermenigvuldigen. Het water in bubbelbaden wordt tussen 30 en 35 graden gehouden, wat ideale temperaturen biedt voor de groei van Legionellabacteriën.
- Ontwerp – De systemen van filters, pompen en leidingen die in spa’s worden gebruikt, zijn complex en hebben aanzienlijke oppervlaktegebieden waarop biofilm kan zich kan opbouwen. Biofilm is een ideale broedplaats voor Legionella en beschermt de bacteriën tegen biociden. Daarom moeten deze componenten goed worden beheerd om de zuiverheid van het water en de vermindering van bacterieniveaus te waarborgen. Het testen van de waterkwaliteit en het gebruik van chemische en microbiologische monitoring maken deel uit van elk behandelingsregime voor spa’s.
- Aerosolgeneratie – De aerosolen die ontstaan door spatten en borrelen in een bubbelbad kunnen gecontamineerde waterdruppeltjes in de lucht gooien, die in contact kunnen komen met de bacterie en soms over aanzienlijke afstanden kunnen zweven. Een studie naar uitbraken van Legionellaziekte veroorzaakt door langdurige verspreiding suggereert dat Legionella in sommige gevallen wel 10 km kan reizen. Als gevolg hiervan hoeft u niet eens in het bubbelbad te zitten om de bacteriën in te ademen, hoewel een geïnfecteerd bubbelbad dramatische niveaus van blootstelling kan creëren voor degenen die dat wel doen. Aangezien het risico op het oplopen van Legionellaziekte met 64% kan toenemen voor elk uur dat in de buurt van de bron van een uitbraak wordt doorgebracht, moeten spa’s worden gemonitord en goed worden beheerd om de verspreidingsrisico’s van Legionella te verminderen.
- Microbiologische gevaren – Bedreigingen die worden geïntroduceerd door externe bronnen zoals weer, atmosfeer en oppervlakteomgevingen kunnen de groei van Legionella bevorderen. Het risico neemt verder toe met de introductie van voedingsstoffen, zoals slijm, speeksel, transpiratie, dode huid, zonnebrandcrème, spraytans, cosmetica, shampoo- en zeepresten en ontlasting, en haar.
- Traditionele testmethoden – Verantwoordelijke beheerders van spa’s worden vaak geadviseerd om watermonsters naar een laboratorium te sturen. Dit is een bekende, traditionele methode voor Legionellatesten, maar onderzoekers hebben onlangs enkele verontrustende beperkingen van deze techniek ontdekt.
Hoe het risico van Legionella in spa’s en zwembaden te beheren
Omdat spa’s als hoogrisico-gebieden worden beschouwd, moeten ze routinematig worden geanalyseerd om de effectiviteit van het watermanagementprogramma te waarborgen. Regelmatige tests van TDS, desinfectiemiddel, chloor, pH, ACC, coliformen, E. coli, P. aeruginosa en Legionella moeten worden uitgevoerd en er moeten goede records worden bijgehouden.
Traditionele methoden voor Legionellatesten kunnen 10-14 dagen duren voordat de resultaten terugkomen. Aangezien Legionella pneumophila zeer snel kan vermenigvuldigen, potentieel dubbel in bevolking binnen slechts 24 uur, kan elke actie die wordt ondernomen na 14 dagen van ontvangst van een positief resultaat, degenen die al zijn geïnfecteerd, niet beschermen. Zelfs als het resultaat dat van het laboratorium negatief is, hoe zeker kunt u dan zijn dat het systeem nu veilig is, 14 dagen later?
Het gebruik van snelle tests biedt een oplossing voor deze problemen. Innovatieve technologie van Hydrosense biedt onmiddellijk antwoord op de noodzaak van corrigerende actie. Waarom 14 dagen wachten op de labtestresultaten als u direct, ter plaatse antwoorden kunt krijgen? Geen training of ervaring is vereist om de Hydrosense-test uit te voeren. Dit betekent dat nu iedereen het bubbelbad in zijn achtertuin kan testen.
De snelle test heeft een herstelpercentage van 80% in vergelijking met een variabel tarief van 10-80% voor een labtest (het ‘herstelpercentage’ verwijst naar de frequentie waarmee een test een positief monster kan detecteren). Het detecteert ook de beweeglijke vorm van bacteriën, die het gevaarlijkst zijn voor mensen maar niet kunnen worden gekweekt in het laboratorium. De Hydrosense-test is zeer gevoelig (100 CFU/L) en is net zo eenvoudig te lezen als een zwangerschapstest: één lijn geeft een negatief resultaat aan en twee lijnen duiden op een positief resultaat. Dit betekent dat het ontvangen van een positief resultaat van de Hydrosense-test een oproep tot actie is en zou moeten resulteren in het herzien van de controlemaatregelen en het uitvoeren van corrigerende acties.